Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинската екстремистка организация "Хамас" съобщи, че е изгубила връзка с група бойци, за която се твърди, че държи в ивицата Газа петима заложници, отвлечени от Израел на 7 октомври, предаде ДПА.

Контактът с групата е бил прекъснат след израелски въздушен удар по Газа, заяви днес говорител на Бригадите "Изедин ал Касам" - въоръженото крило на "Хамас".

Организацията смята, че петимата заложници са били убити при израелските атаки, но не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

За момента не е възможно да се извърши независима проверка на тази информация, отбелязва ДПА.

Бойци на "Хамас" и други въоръжени групировки извършиха на 7 октомври в израелски погранични селища най-жестокото масово убийство в историята на Израел. Убити бяха над 1200 души, повечето - цивилни, а около 240 души бяха взети за заложници и отведени в ивицата Газа. В отговор Израел нанесе въздушни удари по Газа, а в края на октомври започна и сухопътно настъпление в гъстонаселената палестинска територия.

При временно примирие бяха освободени 105 заложници, разменени срещу около 240 палестинци, държани в израелски затвори. Израел смята, че в Газа все още се намират 129 заложници.

Правителството на "Хамас" в Газа днес съобщи нови данни, според които от началото на войната на 7 октомври при израелските военни операции в ивицата Газа са загинали 20 258 души и са били ранени над 53 000 души. Броят на жертвите включва 201 души, убити през последното денонощие, посочи здравното министерство в палестинския анклав, цитирано от Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase