Снимка: БГНЕС

Румъния посрещна с тържествена церемония пристигането на миночистач, който е част от общите усилия с България и Турция за прочистването на Черно море от мини, предаде БГНЕС.

Церемонията се състоя в пристанището в Кюстенджа (Констанца). Миночистачът M 270 Sublieutenant Ion Ghiculescu на румънските военноморски сили е първият от двата миночистача, придобити по силата на междуправителственото споразумение, сключено между Румъния и Великобритания. Преди да премине в румънски ръце корабът се е казвал HMS Blyth и е служил в британския кралски флот.

На церемонията присъстваха високопоставени румънски официални лица и военни, включително началникът на Щаба на отбраната генерал Влад Гюргица и командирът на ВМС адмирал Михай Панайт. В румънското пристанище беше акостирала и британската фрегата Queen Mary.

На 11 януари 2024 г. в Истанбул България, Турция и Румъния планират да подпишат споразумение за съвместен план за търсене и унищожаване на мини, плаващи във водите на Черно море в резултат на войната в Украйна. Споразумението е резултат от месеци преговори между съюзниците от НАТО и беше обявено от турския министър на отбраната Яшар Гюлер.

Тристранната инициатива включва засега само трите държави. „Поради войната между Украйна и Русия има поставени мини както в украинските, така и в руските пристанища. Те понякога достигат до нашите проливи поради течението“, обясни Гюлер и добави: „Нашите кораби за обезвреждане на мини ще извършват постоянни патрули до точката, където свършват (морските) граници на Румъния“.

Великобритания заяви по-рано, че ще прехвърли два минни кораба на Кралския флот на украинския флот, докато създава нова морска отбранителна коалиция заедно с Норвегия, за да подпомогне укрепването на морските операции на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase