Снимка БГНЕС

Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г. става 1000 евро, реши правителството днес. От повишаването ѝ ще си възползват около 25 000 работещи. Новият ѝ размер ще е в сила 2 години.

Най-ниското месечно възнаграждение се увеличава с 60 евро спрямо досегашния му размер от 940 евро, който бе въведен от 1 януари тази година. То се прилага при работа на пълен работен ден след навършване на 6 месеца непрекъсната заетост в същата компания. Нараства и минималното заплащане при наемане на служители - от 885 евро сега то става 900 евро на месец.

Най-нископлатените работници са в центъра на целенасочените политики на правителството за защита, за да се избегне социалното им изключване, подчерта министърът на труда Янис Панайоту днес. Според него новият размер на минималната заплата е балансиран между нуждите на обществото и потенциала на икономиката.

Правителственото решение идва след продължил месеци социален диалог. В него синдикатите настояваха за минимална заплата от 1020 евро, подчертавайки ерозията на доходите на хората от високата инфлация. Работодателските организации предлагаха 970 евро, аргументирайки се със силно увеличените оперативни разходи на компаниите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase