СНИМКА БГНЕС

Ръководителите на британската и германската дипломация Дейвид Камерън и Аналена Бербок заявиха, че има "спешна необходимост" от "трайно прекратяване на огъня" в ивицата Газа. Те обаче предупредиха, че това не трябва да става "общо и незабавно", предаде Франс прес.

"Трябва да направим всичко възможно, за да проправим пътя за трайно прекратяване на огъня, което да доведе до траен мир. Колкото по-скоро, толкова по-добре, нуждата е належаща", пишат двамата министри в съвместна статия, публикувана във в. "Сънди таймс". "Твърде много цивилни граждани бяха убити", отбелязва БТА.

Двамата водещи дипломати обаче добавят, че "не вярват, че призоваването сега за общо и незабавно прекратяване на огъня с надеждата, че то по някакъв начин ще стане постоянно, е начинът да се постигне напредък".

 Това би означавало да се пренебрегне причината, поради която Израел е принуден да се защитава: "Хамас" извърши варварско нападение срещу Израел варварски и продължава да изстрелва ракети всеки ден, за да убива израелски граждани. "Хамас" трябва да сложи оръжие", заявяват външните министри.

Във вторник Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, в която се призовава за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" в Газа. Великобритания се въздържа от гласуване, припомня АФП. През последните дни администрацията на президента Джо Байдън оказва натиск върху израелските власти да преминат към по-малко интензивна фаза на офанзивата си, за да защитят по-добре цивилното население.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase