Снимка: БГНЕС

Най-малко 100 слона са загинали поради липса на вода в най-големия национален парк в Зимбабве, съобщи в понеделник организация за защита на животните, цитирана от АФП.

 „Удължаването на сухия сезон доведе до пресъхване на някогашните богати водоеми и превръщането им в кални локви“ в националния парк Хванге, се казва в изявление на Международния фонд за защита на животните (IFAW). „Най-малко 100 слона са обявени за мъртви поради липса на вода“, допълва организацията.

 Националният парк Хванге е с площ 14 600 кв. км. В него живеят около 45 000 слона. „Паркът е оборудван със 104 сондажа, захранвани със слънчева енергия, но според ръководството те не са достатъчни, за да се справят с екстремните температури, които пресушават водоизточниците и принуждават дивите животни да изминават дълги разстояния, за да намерят вода и храна“, допълва Фондът.

 През септември миналата година зимбабвийският орган за управление на парковете и дивата природа съобщи, че „много животни“ са напуснали националния парк в търсене на вода и храна в съседна Ботсвана. През 2019 г. в Зимбабве са загинали повече от 200 слона, според природозащитната организация, която предупреждава за това „повтарящо се явление“. В Зимбабве живеят около 100 000 слона, втората по големина тяхна популация в света и два пъти повече от теоретичния капацитет на нейните паркове.

Междуправителствената експертна група за климатичните промени класифицира Южна Африка като регион, особено застрашен от екстремни горещини и намалени валежи, причинени от глобалното затопляне, уточнява БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase