Снимка БГНЕС, архив

Полските депутати възложиха на бившия ръководител на ЕС Доналд Туск да състави следващото правителство след осем години управление на десните популисти.

По-рано днес долната камара на парламента, която се контролира от проевропейския алианс на Туск, отхвърли предложения от консервативния лагер нов кабинет, предаде АФП.

Консерваторите от „Право и справедливост“ спечелиха най-много места на парламентарните избори през октомври, но се оказаха без жизнеспособни коалиционни партньори. Това доведе до гласуването, при което само 190 депутати гласуваха за дясното правителство на Матеуш Моравецки, а 266 бяха против.

Въпреки че политическата група на Туск "Гражданска коалиция" остана втора на изборите, тя си осигури мнозинство, като се обедини с две по-малки проевропейски опозиционни партии - "Трети път" и "Левица".

Триото се кандидатира с обещания, включващи подобряване на обтегнатите връзки с Европейския съюз и провеждане на либерални реформи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства избора на Доналд Туск в Полша и призова за "единство" в лицето на Москва.

"Бъдещето на Украйна и Полша е в единството, взаимопомощта и стратегическото партньорство, за да победим общия ни враг", заяви Зеленски в X. Варшава е един от основните поддръжници на Киев в Европа.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че очаква с нетърпение "да работим заедно за просперираща Полша и по-силна Европа".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави Туск, като добави, че очаква да се види с него на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел тази седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase