Снимка: БГНЕС

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на САЩ за голямото количество боеприпаси, осигурени на неговата страна за войната в ивицата Газа, предаде ДПА.

В началото на заседание на кабинета си Нетаняху отправи благодарности към президента на САЩ Джо Байдън за военната помощ за страната му и за американското вето, наложено върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Нетаняху не уточни за какви оръжейни доставки става дума.

В началото на заседанието на кабинета си той каза, че е провел разговори с канцлера на Германия Олаф Шолц и с президента на Франция Еманюел Макрон.

"Казах им: "Не може да подкрепяте унищожаването на Хамас от една страна и да упражняване натиск над нас да спрем войната от друга страна, което ще попречи на унищожаването на Хамас".

Нетаняху заяви, че войната ще продължи с още по-голяма интензивност, в северната и южната част на ивицата Газа, така че да се постигнат всички цели, които Израел си е набелязал. А тези цели са унищожаването на "Хамас", връщането на всички заложници и гарантиране, че ивицата Газа няма да представлява повече заплаха за Израел.

Днес израелският премиер разговаря и с президента на Русия Владимир Путин, предадоха Ройтерс и Франс прес. Пред него Нетаняху е изразил недоволството си от антиизраелските позиции, възприети от московските представители в ООН, се казва в изявление на израелското правителство относно разговора на Нетаняху с Путин.

В Съвета за сигурност на ООН Русия подкрепи резолюцията за Газа, на която САЩ наложиха вето вчера.

Пред Путин Нетаняху е изразил и силното си неодобрение от "опасното сътрудничество" на Русия с Иран. (БТА, Габриела Големанска)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase