Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея твърди, че неин шпионски спътник е направил снимки на Южна Корея, Хаваите и други "основни целеви региони", предадоха Йонхап и Франс прес.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е разгледал снимки, направени от наскоро изстреляния от страната военен шпионски сателит. На тях са били показани "основни целеви региони" в Южна Корея, където са разположени бази на американската армия, както и части от Хавайските острови.

Вчера Ким е посетил в Пхенян Генералния контролен център на Националната администрация за аерокосмически технологии (НАТА), за да "се запознае с оперативната подготовка на разузнавателния спътник" и е разгледал аерокосмическите снимки, съобщи официалната севернокорейска агенция КЦТА.

Ким е разгледал снимките на основните целеви региони, направени докато спътникът е преминавал над Корейския полуостров от 10:15 до 10:27 ч. вчера. В един от районите в провинция Кьонги се намира лагерът "Хъмфрис" - най-голямата американски задграничен военен обект в света.

Северна Корея не публикува снимки, направени от нейния шпионски сателит, но ако информацията се потвърди, сателитните изображения биха могли да потвърдят, че спътниците работят правилно в орбита, отбелязва Йонхап.

Ким също така е изслушал доклад за "процеса на фина настройка", проведен в продължение на 62 часа след извеждането на разузнавателния спътник в орбита, за плана за заснемане на южнокорейските сили, както и за допълнителния процес на фина настройка, който ще се проведе в днес сутринта, съобщи КЦТА.

В друга информация часове по-късно, КЦТА заяви, че Ким отново е посетил НАТА днес сутринта, за да инспектира сателитните снимки на основните целеви райони, направени между 9:59:40 и 10:02:10 ч. Пхенян твърди, че е направил и снимки на ядрения самолетоносач "Карл Винсън", който в момента е закотвен във военноморска база в Пусан, на 320 км югоизточно от Сеул.

След това Ким разгледал снимки на военноморската база в Пърл Харбър и военновъздушната база Хикам в Хонолулу, когато шпионският сателит преминал над Хаваите в 5:13 ч. пхенянско време, според КЦТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase