Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията в южната германската провинция Бавария извърши днес няколко специализирани операции, насочени срещу 17 души, за които се твърди, че са отправяли антисемитски коментари в онлайн пространството и са празнували терористичните нападения срещу Израел, извършени от ислямистката групировка "Хамас", предаде ДПА.

Според баварската полиция срещу заподозрените се води наказателно разследване по подозрения в подстрекателство, използване на символи на забранени терористични групи и оправдаването на престъпни действия във връзка с техни публикации в социалните мрежи.

По данни на властите заподозрените са две жени и 15 мъже на възраст между 18 и 62 години. Полицията съобщи, че е разпитала съответните лица и е конфискувала предмети, които могат да бъдат използвани като доказателство, включително мобилни телефони и лаптопи, по време на няколко обиска в Мюнхен и други части на провинцията.

Властите съобщиха, че за един от заподозрените се предполага, че е изпратил стикер в WhatsApp група, на който е бил изобразен клоун с надпис "Обгазете евреите". За друг заподозрян се твърди, че е публикувал в профила си, че "еврейските синове" не заслужават нищо повече от това да бъдат избити и "изтребени". Съобщава се, че въпросната публикация завършвала с думите "Освободете Палестина".

"За съжаление антисемитизмът характеризира всекидневието на много евреи в Германия. Терористичната атака на "Хамас" срещу Израел също оказва влияние върху живота им" тук, заяви Михаел Вайнцирл, комисар на баварската полиция, отговарящ за разследването на престъпленията от омраза. "Важно е да покажем на евреите и израелците, че тук, в Бавария, заставаме зад тях, че тук ги защитаваме и също така ги предпазваме от враждебност", подчерта той. Комисарят обеща, че властите ще наказват престъпните изявления, направени както онлайн, така и по време на демонстрации./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase