Снимка: БГНЕС

В началото на месец септември българското правителство отпусна със свое решение 800 000 лева, за да подпомогне изграждането на български православен храм в Лондон. В обединеното кралство живеят над 200 000 българи и нашата диаспора е една от малкото, която няма собствен храм.

Снощи беше открита кампания за набиране на средства за строежа на храм „Свети Иван Рилски“, предаде bTV.
В началото на 90-те години със съдействие на българската държава, на територията на посолството ни в Лондон е предоставено помещение - използвано за гараж, който е преустроен за нуждите на Българката православна църква в малък параклис, който трябва да служи за духовен дом на стотици хиляди българи, в голямата си част православни християни.

Години наред помещението се оказва крайно недостатъчно и по големи празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи. След дълги разговори със съдействието на посланик Марин Райков и Негово високопреосвещенство заедно европейският митрополит Антоний, външно министерство на Република България предостави още две помещения за разширяване на параклиса и обособяването му на православен български храм.

Италиански архитект изработва проект в класически стил, в традицията на българските средновековни храмове в Плиска, Преслав и Сердика. Проектът предвижда вътрешен купол, който е основен белег на православната архитектура.

В пространството на храма ще има колонади и мраморен иконостас, декорация с мозайки и стенописи. Около купола на втория етаж ще се изгради пространство за библиотека и неделно училище за деца. Нов вход от към главната улица ще направи храма достъпен за всички поклонници и гости на града, включително и за хора с увреждания.

Към реализирането на проекта се тръгва след продължило близо година процедура на одобрение на проекта за румени в сградата, която е историческа ценност и неразделна част от класическата архитектура на историческия квартал Кенсингтън, на метри от Роял Албърт хол, в сърцето на Лондон.

Сумата, отпусната от българското правителство, е недостатъчна за завършването му. В салоните на посолството беше представен проектът и обявена кампания за набиране на средства сред родолюбиви българи във Великобритания и родината.

Дарения могат да бъдат направени директно през сайта на българската църква в Лондон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase