Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз III отдаде почит в сряда на кенийските войници, които са се сражавали за Великобритания в двете световни войни, след като призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната ера, извършени в източноафриканската страна.

Но коментарите му във вторник в първия ден от държавното посещение в Кения разочароваха някои, които искаха официално извинение за бруталното потушаване на борбата за независимост на страната от Великобритания.

74-годишният монарх каза, че „злодеянията от миналото са причина за най-голямата скръб и най-дълбоко съжаление“, но не се извини. „Имаше отвратителни и неоправдани актове на насилие, извършени срещу кенийците, докато те водеха... болезнена борба за независимост и суверенитет. И за това не може да има извинение“, каза той на държавен банкет. „Нищо от това не може да промени миналото, но като се обръщаме към нашата история с честност и откритост, вероятно може да демонстрираме силата на нашето приятелство днес и по този начин можем, надявам се, да продължим да изграждаме все по-тясна връзка през следващите години".

Кенийската комисия по правата на човека (KHRC), която преди призоваваше Чарлз да „поднесе без уговорки и

недвусмислено публични извинения» за колониалните злодеяния, отхвърли изказванията му като «нищо особено».

„Той по никакъв начин не призна нито едно от сериозните опасения, които ние изказахме“, каза програмният съветник на KHRC Мартин Мавенжина пред AFP. „Човек би очаквал извинение, но кралят не успя да се извини.“

Чарлз, придружен от кралица Камила, е на първата си обиколка в африканска държава и държава от Британската общност, откакто стана крал миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase