Снимка: архив, БГНЕС

Марти Ахтисаари, бивш президент на Финландия и посредник за световен мир, удостоен с Нобеловата награда за мир през 2008 г. за работата си за разрешаване на международни конфликти, почина на 86-годишна възраст.

Фондацията, която той създаде за предотвратяване и разрешаване на свързани с насилие конфликти, съобщи, че Ахтисаари е починал днес. В нейното изявление се казва, че тя е „дълбоко натъжена от загубата на своя основател и председател на управителния съвет“.

През 2021 г. беше обявено, че Ахтисаари е в напреднал стадий на болестта на Алцхаймер.

Сред най-забележителните му постижения са помощта за постигането на мирни споразумения, свързани с изтеглянето на Сърбия от Косово в края на 90-те години на миналия век, получаването на независимост от Намибия през 80-те години и постигането на автономия за провинция Ачех в Индонезия през 2005 г.

Ахтисаари участва също в мирния процес в Северна Ирландия в края на 90-те години на миналия век, като получи задача да наблюдава процеса на разоръжаване на терористичната групировка ИРА.

Конфликтът в бивша Югославия заема съществена част от неговите миротворчески усилия. От 1991 до 1993 г. Ахтисаари е ръководител на работната група на ООН за Босна и Херцеговина. През 1999 г. преговаря от името на ООН и ЕС в Белград за прекратяването на войната в Косово с бившия югославски президент Слободан Милошевич, като успява да го убеди да приеме условията на НАТО да спре бомбардировките на Югославия. За работата си в Косово през 2000 година той е номиниран за Нобеловата награда за мир.  До март 2007 г. Марти Ахтисаари като пратеник на ЕС изпълнява посредническа роля в разговорите между сърбите и косовските албанци. Той изготвя и плана за независимост на Косово под наблюдението на ЕС.

Когато Норвежкият Нобелов комитет за мир избра да отличи Ахтисаари през октомври 2008 г., той изтъкна „важните му усилия на няколко континента в продължение на повече от три десетилетия за разрешаване на международни конфликти“.

Ахтисаари, който беше президент на Финландия от 1994 г. до 2000 г., по-късно основа базираната в Хелзинки „Инициатива за управление на кризи“, насочена към предотвратяване и разрешаване на свързани с насилие конфликти чрез неформален диалог и посредничество.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase