Снимка Bulgaria ON AIR

Американският президент Джо Байдън призова да има път към палестинска държава без "Хамас". До какво ще доведе това, коментира анализаторът Илия Лазаров.

"Много е важна позицията на Байдън. Докато арабските държави отричат правото на съществуване на Израел, и от друга страна радикалите, които са коалиционни партньори на Нетаняху, отричат самостоятелна държава на палестинците, няма да има решение на конфликта и такива формирования ще имат сила и почва. Това коментира международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него действията на "Хамас" не са били проспани, по-скоро подценени.

"Израелските служби са едни от най-добрите в света, може да са подценили този риск, но да се говори за проспиване е несериозно. Може да е подценено, да не са очаквали чак такива действия, да не се знаели, че се готви нещо - не вярвам... Вътрешната политика на Израел и интересите на Иран палят огъня. Знаем за напрежението между Нетаняху и голяма част от политическите сили. Самият той понякога може да се счита, че има изгода от такъв конфликт. За него това е вид печелене на време във вътрешнополитически план. Иран има интерес, блокира се процесът на установяване на дипломатически отношения с арабския свят", анализира Лазаров.

По думите му Русия е другият голям печеливш, тъй като се отклонява вниманието от Украйна, където се провежда "война на дронове".

"Тази нестабилност на отношенията Русия-САЩ-Китай води до това, че регионални екстремисти, играчи, търсят своето място под слънцето. Перфектното време е - има големи проблеми в другите части на света, видяхме реакцията на американците - пратиха два самолетоносача, с цел да въздържат Иран", добави Илия Лазаров.

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира, че не би било добре да се стига до сухопътна акция.

"Газа е мравуняк, с 2 млн. население, те са един върху друг, младо население, без поминък и перспектива. Просто ще дадат огромна съпротива, жертвите и от израелска страна ще бъдат солидни. Не съм сигурен, че това е начинът", добави Лазаров.

Той изрази мнение, че ООН може да се използва като място за среща и решение на конфликта между "Хамас" и Израел.


Финансирането е едната страна, първото - хората са ключовото, липсата на перспектива пред това младо население - това е източникът на сила на "Хамас", каза още анализаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase