Снимка: архив, БГНЕС

От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в Париж. Темата достигна и до френския парламент, където във вторник депутати се конкурираха с изказвания по нея и с предложения как да се справи страната, в частност столицата, със ситуацията, пораждаща все по-голямо безпокойство у французите, предаде Франс прес.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон "Възраждане" Силвен Маяр заговори за бич и заяви, че управляващите са решили да превърнат темата в приоритетна. Подготвя се законопроект, който ще позволи да се признае, че става дума за проблем, касаещ общественото здраве, обяви той.

Най-малко две училища във Франция са затворени, за да бъдат дезинфекцирани след нашествие на дървеници. И двете са в югоизточната част на страната - в Марсилия и Вилфранш сюр Саон.

Дървениците изчезнаха от ежедневието през 50-те години на миналия век, отбелязва АФП. От тридесетина години обаче те се завърнаха в много развити страни. Сред факторите за разпространението им са тенденциите в потреблението, насърчаващи купуването на стоки втора употреба, както и нарастващата устойчивост на насекомите към на инсектицидите.

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо заяви, че е истински ад, когато човек има дървеници в дома си. Проблемът обаче не е мотив за всеобща паника, допълни в същото време той.

Депутатите от радикалната левица "Непокорна Франция" представиха предложение за резолюция, призоваваща за национален план за превенция, за спешни средства и за създаване на обществени служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в задължителните договори за застраховка на жилищата гаранция срещу рисковете, произтичащи от нашествие с дървеници. Той допълни, че много хора отказват да се борят с нашествието на дървеници заради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък че дезинсекцията не се извършва добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия "Републиканците" Оливие Марлекс повтори от своя страна думите на журналиста Паскал Про, според когото проблемът е свързан с приема на мигранти.

Журналистът между впрочем е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган заради това, че в ефира на телевизия "Си Нюз" попита дали увеличаването на дървениците би могло да е свързано с имиграцията. Тези негови думи бяха възприети като расистки от няколко политически фигури, посочва АФП.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase