Снимка: архив, БГНЕС

Отделът по риболов и морски изследвания към Министерството на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър предупреди за нов вид риба във водите край острова, която може да бъде опасна за човека, предаде кипърската редакция на в. „Катимерини“.

Става въпрос за рибата Plotosus lineatus – ивичест змиорковиден сом. Той идва от Индийския и Тихия океан. Преминал е през Суецкия канал от Червено към Средиземно море.

Въпреки че видът вече е регистриран в Средиземно море от 2001 г., първото му регистриране в Кипър е направено едва през 2022 г. в северните части на острова и съвсем наскоро, едва на 17 септември 2023 г., е открит и в морската зона на Протарас откъм югоизточните части на страната.

Ивичестият змиорковиден сом може да е опасен за хората, тъй като перките и кожата му съдържат силни токсини. Симптомите при ужилване включват локален оток около мястото на нараняването и силна болка, а при ненавременно лечение може да се стигне до по-сериозни усложнения и дори до смърт. Лечението включва загряване на мястото, обикновено с топла вода, за да се ограничи действието на токсините като незабавна мярка за облекчаване на състоянието и задължително посещение на медицински център възможно най-скоро.

Сомът Plotosus lineatus е сравнително дребна риба, обикновено дълга от 15 до 25 cm. Тялото му е кафяво с бели надлъжни ивици и четири чифта мустаци – два над и два под устата. Той е дънна риба, която обикновено живее в скалисти крайбрежни райони на дълбочина до 60 метра и се храни основно с ракообразни, мекотели и червеи. Младите екземпляри често образуват гъсти кълбовидни пасажи от около 100 индивида, докато възрастните са или самотни, или образуват по-малки групи от около 20 индивида и обикновено през деня се крият в скални пукнатини.

Този сом не е първият неместен вид риба в кипърски води, която отделя токсини. Други такива са например Lagocephalus sceleratus и Pterois miles (лъвска риба). Регистриран е и един случай на много отровната токсична малка каменна риба (Synanceia verrucosa) през 2020 г.
(БТА, Мелина Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase