Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гимназист бе арестуван в Истанбул заради разпространен в социалните медии видеозапис, в който проявява непристойно поведение към снимка на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Седемнайсетгодишният младеж с инициали А.Е.С. е задържан и спрямо него са предприети съдебни и административни действия.

В изявление на валийството на Истанбул се посочва, че на кадрите, споделени в социалните мрежи, се вижда, че младежът се държи непристойно към снимката на Ататюрк.

Законът за защита на Ататюрк предвижда наказания затвор от една до три години за всеки, който публично обижда или ругае паметта на основателя на турската република. Онези, които унищожават, чупят, развалят или оскверняват статуи, бюстове и паметници или гроба на Ататюрк, са заплашени от лишаване от свобода от една до пет години.
(БТА, Мина Димитрова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 месеца

И щото е бил много голям приятел, 1928 г. се затварят и последните български училища в Турция, случайност? А да е направил нещо за компенсиране жертвите на геноцида над българите през 1913 г.? Поне едно извинение да е поднесъл? Къде е служил и като какъв през войната от 1913 г? Дай да видим истинските факти, не шербетени версии за стари моми и изкуфели баби.

8

Анонимен

преди 8 месеца

Кемал Ататюрк - бащата на нацията е бил доста прозорлив и авангарден лидер. Освен, че изкарва османската империя от средновековната варващина той е пръв приятел на България... Сега тия дето са чели ще кажат *Да, ама щото е бил влюбен в Димитрина Ковачева*.... Дори и да е заради това, факт е че най-добри съседски отношения с турКите сме имали при управлението на Кемал.Сега 100г по късно фашиста Ердо връща Турция към религиозен фанатизъм и диктатура:(((

7

Анонимен

преди 8 месеца

И снимките ли вкарват в затвора??-:(( Забравена от Бога държава!

fallback