Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Ryanair отказва да приложи декрета на италианското правителство, предвиждащ таван върху цените на самолетните билети за някои вътрешни полети, докато Брюксел не разреши спора между Рим и ирландската нискотарифна компания. Това заяви днес шефът на Ryanair Майкъл О‘Лиъри, цитиран от Франс прес.

"Декретът е незаконен, тъй като европейските правила предвиждат цените да се определят от пазара", каза той в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера". ЕК "ще отхвърли италианската мярка. Очаквайки решението й, няма да се съобразяваме с подобни глупости", заяви той.

С оглед на скока на цените на самолетните билети италианското правителство на премиерката Джорджа Мелони реши в началото на август да ограничи цените на полетите за Сардиния и Сицилия "през пиковите периоди на търсене", което означава основно през лятото до максимум от "200 на сто от средната цена за тези маршрути".

"Имахме две технически заседания с министъра на бизнеса Адолфо Урсо и дори те не знаят как да приложат декрета", подчерта О“Лиъри. Самият министър "не е наясно. Те го направиха заради самото удоволствие да го направят", добави той.

Ryanair  реагира на правителственото постановление, обявявайки в четвъртък намерението си да намали с 8 на сто предлагането на полети към Сардиния тази зима. Според О'Лиъри вътрешните полети към Сицилия също трябва да бъдат съкратени с 10 на сто.

"Трябва да намалим предлагането на вътрешни полети и да увеличим международните, които не са обхванати от декрет", обясни шефът на Ryanair.

"По този начин цените за вътрешните полети ще нараснат , а за международните ще се понижат, което е точно обратното на това, което иска правителството", добави той.

Реакцията на правителството на Мелони не закъсня. "Италия е суверенна страна и не се подава на никакво изнудване", заяви Адолфо Урсо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Законен е само

преди 7 месеца

Таванът за руския нефт.

4

Сата НАТО

преди 7 месеца

цените да се определят от пазара" - нали така ни учеха през "прехода"? А сега БАМ! - планова икономика! -----////----- Таван на цените няма общо с плановост и планиране, но ти си си тъпичко...

3

До 1

преди 7 месеца

Напълно съм съгласен! Bulgaria Air редовно закъсняват с по час-два Варна-София/ Бургас-София.

fallback