Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган призова Русия да не бъде "маргинализирана" в преговорите, насочени към съживяване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, съобщава БГНЕС.

"Нито един процес, който маргинализира Русия в зърнената инициативата в Черно море, няма да бъде жизнеспособен", каза Ердоган пред репортери след закриването на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Той обяви предстояща среща по въпроса между представители на Русия, Украйна и ООН, без да посочи точна дата и място. Споразумението за зърно с посредничеството на ООН и Турция, което имаше за цел да осигури безопасно корабоплаване за цивилни кораби през Черно море, се провали, след като Русия се оттегли през юли.

Оттогава Москва многократно атакува пристанищната инфраструктура на Украйна, което според Киев е циничен опит да навреди на нейния износ и да се подкопае глобалната продоволствена сигурност. Атака с руски дрон в понеделник удари център за износ на зърно на река Дунав, казаха официални лица, добавяйки, че са били повредени складове и селскостопанско оборудване. Часове по-късно руският президент Владимир Путин се срещна с Ердоган в Сочи с надеждата, че двамата могат да възстановят сделката.

Ердоган каза, че ще направи "много важно" съобщение за износа на зърно след преговорите.

"Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за сделката със зърното. Ние сме отворени за преговори по този въпрос“, каза Путин в телевизионни коментари, говорейки заедно с Ердоган, посочва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase