Снимка: БГНЕС

Африканският съюз стана постоянен член на Г-20, съобщи говорителят на индийското МВнР Ариндам Багчи. "Африканският съюз става постоянен член на Г-20. Ключов резултат (от срещата на върха)", написа Багчи на страницата си в социалната мрежа X (бившата Twitter).

„С одобрението на всички, моля ръководителя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20“, каза индийският премиер Нарендра Моди във встъпителната си реч, като удряше с церемониален чук. Моди добави, че това е превърнало формацията в "народна Г-20", предаде АФП.

Африканският съюз (АС) има 55 членове, но шест държави, управлявани от хунти, са отстранени в момента. Като цяло АС има БВП от 3 трилиона долара и население от около 1,4 милиарда души. Г-20 включва и 19 държави и ЕС, представляващ 85 процента от световния БВП, като Южна Африка бе единствената държава от континента, която бе член на Г-20.

„Като континент очакваме с нетърпение да продължим напредъка на нашите стремежи на глобалната сцена, използвайки платформата на Г-20“, публикува в социалната мрежа Х нигерийският президент Бола Ахмед Тинубу, който присъства на срещата и в момента е председател на АС.

Членството в АС може да бъде сред най-осезаемите резултати от срещата на върха. Моди се опитва да постигне консенсус по множество спорни въпроси, макар основни членове на Г-20 да са дълбоко разделени за войната на Русия в Украйна и подходите към климатичните промени. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase