Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще се съсредоточат върху въпроса за черноморското зърнено споразумение по време на утрешната си среща на фона на усилията на Анкара да убеди Москва отново да участва в сделката. Това е коментирал днес Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник по външнополитическите въпроси на турския държавен глава, съобщи Ройтерс, цинирани от БТА.

"Играем водеща роля тук. Виждаме силна подкрепа от всички по целия свят за реализацията на зърнения коридор", посочи Акиф Чагатай Кълъч в интервю за телевизия "Хабер".

"Настоящото положение (на зърнената сделка) ще бъде обсъден на срещата на върха в понеделник. Предпазливи сме, но се надяваме да постигнем успех, защото това е ситуация, която засяга целия свят", каза Кълъч.

Руски дронове удариха тази нощ украинското пристанище Рени, разположено на река Дунав в южната част на Украйна. Тази пристанищна инфраструктура е ключова за износа на украинско зърно.

Дунав се превърна в основния маршрут за експорт на зърно от Украйна от юли, когато Русия излезе от зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Тя осигуряваше безопасно преминаване на корабите, изнасящи зърно, от украинските черноморски пристанища.

Анкара признава техническите сложности съпътстващи споразумението, особено по отношение на руското зърно и механизмите на разплащане, каза Кълъч.

Проблемът обхваща и международни платежни системи като SWIFT, което представлява многостранен проблем, добави Кълъч.

"Важно е решението на руския лидер. Вярвам, че двустранната среща между президента Ердоган и Путин ще изиграе най-важната роля по този въпрос", отбеляза той.

Утре Путин и Ердоган ще разговарят в руския черноморски курортен град Сочи в контекста на опитите на Анкара и ООН да съживят зърнената сделка, според която Украйна може безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase