Снимка: архив, БГНЕС

Британското правителство назначи днес бившия министър на енергетиката Грант Шапс за министър на отбраната на мястото на Бен Уолъс, който каза, че иска да се оттегли след четири години на поста и на следващите национални избори ще освободи и депутатското си място.

Уолъс, когото коментираха и като потенциален приемник на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изигра водеща роля в действията на Великобритания в подкрепа на Украйна след започналата миналата година руска инвазия.

Докато Уолъс беше министър, Великобритания предостави през 2022 г. военна помощ на стойност 2,3 милиарда лири (2,9 милиарда долара) на Киев. През май тази година тя стана и първата страна, която започна да доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег, за да помогне за прекратяване на най-голямата сухопътна война в Европа от Втората световна война насам.

Миналата година Уолъс запази поста си, докато Великобритания преминаваше през един от най-бурните периоди в политическата си история, като двама премиери бяха принудени да се оттеглят заради скандал и икономически сътресения.

Оглавявайки министерството на отбраната, Шапс ще поеме петия си държавен пост за последната година, след като премина през четири различни министерства – на транспорта, на вътрешните работи, на бизнеса и търговията, и после и на енергийната сигурност и въглеродната неутралност.

Назначаването му едва ли ще промени подкрепата на Великобритания за Украйна срещу Русия, посочва Ройтерс.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase