Снимка БГНЕС

Военните метежници, които поеха контрола в Ниамей на 26 юли, дадоха на френския посланик 48 часа да напусне Нигер, се казва в изявление на министъра на външните работи на страната от петък, предаде АФП.

Изправени пред "отказа на френския посланик в Ниамей да се отзове на поканата на министъра за среща в петък и "други действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер", властите решиха да оттеглят одобрението си за Силвен Ите и да го помолят да напусне в срок от 48 часа, се казва в изявлението.

Това решение следва поредица от враждебни към Франция изявления и демонстрации, откакто нигерската армия свали президента Мохамед Базум, който оттогава е задържан заедно със семейството си.

Още по темата

Военните лидери обвиняват Париж, че иска да се намеси военно в Нигер, за да възстанови Базум на власт, и твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) е организация, десйстваща в услуга на бившата регионална колониална сила Франция.

След преврата ECOWAS наложи тежки икономически санкции на Нигер и заплаши да използва въоръжена сила за възстановяване на конституционния ред.

Франция разполага с около 1500 военнослужещи в Нигер, които помагат в борбата с джихадистките групировки, които от години тормозят страната, както и по-широкия регион Сахел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase