Снимка: БГНЕС
fallback

БРИКС на този етап е форум, на който се обсъждат въпроси на търговията, задълбочаването на търговските връзки и усилията за засилване на дедоларизацията, заяви в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертният клуб за икономика и политика.

Страните в този съюз се опитват по-активно да изместят еднополярната финансово-парична система с нейна алтернатива – доларът да бъде изместен от друга форма на финансова комуникация между страните от тази част от света, които са в някаква форма на конфликт със САЩ, посочи той.

Oще по темата

"Най-ключовият въпрос пред страните членки е как да решат този проблем с резервите. На този етап световните резерви се държат основно в американски държавни ценни книжа. Има някакъв ефект на отделяне от американската система, но когато базата продължава да е стъпила на практика на американски дълг, зависимостта на тези страни към американската финансова система остава."

Частичното намаляване на зависимостта от долара е свързано на първо място с търговията на ресурси във валути на страните от общността БРИКС, отбеляза икономистът.

Почти невъзможно е обаче да се стигне до обща валута на страните от БРИКС, изрази мнение икономистът. По думите му "това е почти абсурдно като идея". За сравнение той направи паралел с еврозоната, която въпреки предпоставките за конвергенция, "има огромни проблеми, които не само не се решават, а се задълбочават".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Jorje Stohubi

преди 8 месеца

Много такива "икономисти "ще плещят глупости,за да изкарат някой долар.

59

Росен Желев

преди 8 месеца

Този псевдо икономист не е разбрал идеята на БРИКС а, може и да е платен плямпач на американското посолство.

58

Пижо

преди 8 месеца

"Експерт" от местния пенсионерски клуб по интереси :D:D:D

fallback