Китай ще спре да публикува данни за младежката безработица от август, обосновавайки се с необходимостта да се подобри методологията, по който се изчислява показателят. Това заяви днес говорителят на статистическата служба на страната Фу Линхуей, цитиран от Ройтерс.

Официалното равнище на безработицата сред младите хора на възраст между 16 и 24 години е нараснало до рекордните 21,3 на сто през юни.

Решението, което бе оповестено малко след публикуването на по-лошите от очакваното данни за промишленото производство и продажбите на дребно, предизвика гняв в социалните медии на фона на все по-голямото разочарование относно перспективите за заетост в страната.

"Понастоящем по-голямата част от дипломиралите се студенти вече са потвърдили какво ще работят и ситуацията около заетостта им като цяло е стабилна", подчерта Линхуей.

Той добави, че нивото на заетост при висшистите е "леко по-високо, отколкото през същия период на миналата година".

Младите китайци се сблъскват с най-трудния летен сезон за търсене на работа, след като регулаторните ограничения през последните години засегнаха традиционните източници на заетост за висшистите – включително сектора на недвижимите имоти, технологиите и образованието.

Публикуването на данните ще бъде преустановено, тъй като "икономиката и обществото постоянно се развиват и променят и заради това статистическата работа трябва постоянно да се подобрява".

Въпросът дали студентите, които понастоящем си търсят работа, трябва да бъдат включени в статистическите данни и определянето на възрастовия диапазон "се нуждаят от допълнително проучване",  коментира Фу.

Решението на статистиката стана незабавно обект на осмиване в социалните мрежи, като съответният хаштаг получи над 10 милиона гледания в сайт за микроблогове.
(БТА, Галя Горнишка)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase