Снимка: архив, БГНЕС

Литва обяви плановете си да затвори два от общо шестте гранични пункта с Беларус.

"Не рискувайте Вашата сигурност - не пътувайте до Беларус. Може да не успеете да се върнете" - това гласи текстът на билборд на литовско-беларуската граница. Министерството на външните работи на Литва предупреди, че дори хора, които не са свързани с политиката или държавните институции, може да станат обект на разузнаването на Беларус, предаде БНТ.

Въпреки препоръката на границата има постоянна опашка от коли. Валентина се връща от пазар в Беларус: "Много е евтино. Ако се отиде по-навътре в страната, олиото струва едно евро, както и други продукти. Ще е наистина жалко, ако затворят границата."

По данни на литовската служба за граничен контрол около 96 хиляди литовци са преминали през юни и 80 хиляди през май, като тези данни може да са дори по-ниски.

"Много хора отиват в Беларус пеша, за да пазаруват, особено в безмитните магазини. Други са с коли - отиват и се връщат след пазар", каза Мариус Гарукас от граничния контрол на Литва.

Въпреки влошените взаимоотношения заради конфликта в Украйна Беларус не иска визи за пътуващите от балтийските държави. Литва, Латвия, Естония и Полша обаче разглеждат режима в Беларус като заплаха заради присъствието там на руската наемническа компания "Вагнер". В отговор на 18 август Литва затваря два от шестте си гранични пункта с Беларус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase