Снимка: архив, БГНЕС

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборна проява.

Президентът Гилермо Ласо потвърди новината и се зарече деянието да не остане ненаказано.

Преди това местни медии съобщиха, че Вилявисенсио, бивш депутат, комуто социологическите проучвания даваха 7,5 процента подкрепа сред избирателите, е бил застрелян по време на предизборна проява в Кито.

„В негова памет и в името на борбата, която той водеше, ви уверявам, че това престъпление няма да остане ненаказано“, заяви Ласо в Туитър. „Организираната престъпност стигна твърде далеч, но сега законът ще се стовари върху нея с цялата си тежест.“

Ласо добави, че ще изслуша шефовете на службите за сигурност на извънредно заседание.

Видеозаписи в социалните мрежи, за които се твърди, че са от предизборната проява, показват хора, които се крият и крещят, докато наоколо отекват изстрели.

Междувремено стана известно, че заподозрян за убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио е починал от рани, получени при престрелка. Това съобщи еквадорската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

„Заподозрян, който е бил ранен при престрелка със силите за сигурност, е заловен и прехвърлен, в тежко състояние, в отделение на прокуратурата в Кито. Екип на бърза помощ потвърди смъртта му“, посочиха от държавното обвинение.

Правителството на Ласо обвини за нарастващото насилие по улиците и в затворите вътрешни борби между престъпни групи, които искат да установят контрол над канали за трафик на наркотици, използвани от мексиканските картели, албанската мафия и други.

Опасенията за сигурността наред с безработицата и миграцията са основните въпроси, които вълнуват избирателите в предизборната надпревара.

Вилявисенсио, който е от андската провинция Чимборасо, е бивш синдикалист в държавната петролна компания „Петроеквадор“, а по-късно и журналист, който разобличава предполагаеми загуби за милиони заради петролни договори.

Във вторник беше подал сигнал до главната прокуратура, отново свързан с нефтения бизнес, но засега не са известни повече подробности.

Вилявисенсио беше изявен критик на бившия президент Рафаел Кореа и беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради свои изказвания по адрес на бившия държавен глава.

Той избяга в индианските територии в Еквадор, а после получи убежище в Перу.

Като депутат Вилявисенсио беше критикуван от опозиционните политици, че е попречил на процедурата за импийчмънт по-рано тази година срещу Ласо, заради която последният свика предсрочните избори.

Вилявисенсио се беше зарекъл да се бори с корупцията и да намали укриването на данъци.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase