Снимка БГНЕС, архив

В Джеда (Саудитска Арабия) започнаха преговори за търсене на решение за край на войната в Украйна. Сред участниците има представители на почти 40 държави, чиято цел е да се споразумеят за начините за прекратяване на войната. Русия не получи покана.

Сред участниците в срещата са: Украйна, САЩ, Великобритания, Германия, Бразилия, Южна Африка, Индонезия и др. Китай потвърди участието си предния ден и също присъства на срещата.

В Берлин казаха, че резултатът от срещата трябва да бъде "консолидиране на различни мирни планове", включително тези на Китай, Африка и Бразилия, с украинския план.

Украйна очаква трудни, но конструктивни преговори, каза ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, който ръководи украинската делегация. В резултат на срещата Украйна се надява да проведе в края на годината среща на върха, на която страните да формулират обща мирна инициатива въз основа на украинските искания.

По-рано Песков каза, че Кремъл ще следи преговорите в Джеда. Представителят на МВнР Захарова заяви, че срещата без участието на Русия е опит за създаване на антируска коалиция.

Според запознати източници Рияд е държал особено на форума да бъдат представители на Индия, Китай и Южна Африка от групата БРИКС, които противно на Запада не заеха страната на Украйна, но също и не подкрепиха руската инвазия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase