Фолкер Тюрк. Снимка: архив, БГНЕС

Телата на най-малко 87 души, сред които представители на етническото малцинство масалити, са били открити в масов гроб в Западен Дарфур в Судан, предаде Ройтерс, като се позова на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Тя заяви днес, че разполага с достоверна информация, според която отговорни за това са Силите за бърза подкрепа (СБП).

Местните жители са били принудени да изхвърлят телата, включително на жени и деца, в открита местност близо до западните покрайнини на град Ел Генейна между 20 и 21 юни, каза службата.

Някои от жертвите са починали от раните, които са получили по време на вълна от насилие от страна на СБП и съюзническите им милиции в дните след убийството на местния губернатор Хамис Абакар.

"Осъждам по най-категоричен начин убийството на цивилни, както и на небоеспособни войници, и освен това съм потресен от бездушния и неуважителен начин, по който са се отнесли с мъртвите, както и към техните семейства и общности", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Той призова за провеждането на незабавно и задълбочено разследване.

От изявлението не става напълно ясно колко от жертвите са масалити - етническо малцинство, населяващо областта Западен Дарфур в Судан и източните части на съседен Чад. Кръвопролитията на етническа основа се увеличиха през последните няколко седмици в унисон с конфликта между армията и СБП, който избухна в през април, отбелязва Ройтерс. (БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase