Снимка: БГНЕС
fallback

Северна Корея призова международната общност да спре Япония да изпуска пречистени отпадъчни води от атомната централа Фукушима в океана.

"Справедливата международна общност не трябва да седи и да наблюдава злите, антихуманитарни и войнствени действия на корумпираната сила, която се опитва да разруши дома на човечеството на синята планета – и трябва да се обедини, за да ги спре и унищожи напълно", това съобщиха от отдела за опазване на околната среда на КНДР.

Изявлението, разпространено от държавната медия KCNA в неделя, идва след като миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН заяви, че планът на Токио е безопасен и в съответствие с международните стандарти за екологична безопасност.

Япония планира да изпусне отпадъчните води по някое време това лято.

Изявлението на Пхенян е последното от поредица опасения, изразени от съседни страни като Южна Корея, Китай и тихоокеанските острови. Мсички те породиха страхове за потенциална вреда за околната среда и общественото здраве.

Китайските митнически власти обявиха в петък, че забраната за внос на храни от 10 японски префектури, включително Фукушима, ще остане в сила и че ще засили инспекциите за наблюдение за "радиоактивни вещества, за да се гарантира безопасността на вноса на японски храни в Китай".

Одобрението на ООН не направи много, за да успокои рибарите и жителите, които все още са засегнати от бедствието от 2011 г.

Говорейки пред CNN в скорошно интервю в Токио, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза, че се е срещнал с японски риболовни групи и местни кметове и е признал страховете им.

"Моята работа е да слушам и да обяснявам по начин, който отговаря на всички тези притеснения, които имат", каза той. "Когато човек посети Фукушима, е доста впечатляващо, дори ще кажа зловещо, да гледа всички тези резервоари, повече от един милион тона вода, която съдържа радионуклиди – като си представи, че това ще бъде изхвърлено в океана. Така че се появяват всякакви страхове и човек трябва да ги вземе на сериозно, да се обърне внимание и да ги обясни."

МААЕ заяви, че няма по-добър вариант за справяне с огромното натрупване на отпадъчни води, събрани след бедствието.

"Ние разглеждаме тази основна политика повече от две години. Оценяваме я спрямо... най-строгите стандарти, които съществуват", каза Гроси. "Ние сме напълно сигурни в това, което казваме, и в схемата, която сме предложили."

Катастрофата от 2011 г. причини прегряване на ядрата на реактора на централата и замърсяване на водата в съоръжението със силно радиоактивен материал.

Оттогава се изпомпва нова вода за охлаждане на остатъците от гориво в реакторите. Подпочвените и дъждовните води също са изтекли, създавайки повече радиоактивни отпадъчни води, които сега измерват 1,32 милиона метрични тона – достатъчно, за да напълнят повече от 500 плувни басейна с олимпийски размери.

"Необходим ход"

Японските власти твърдят, че освобождаването е необходимо, тъй като пространството за задържане на замърсения материал привършва, а този ход ще позволи пълното извеждане от експлоатация на атомната централа Фукушима.

Международни учени изразиха загриженост пред CNN, като казаха, че няма достатъчно доказателства за дългосрочната безопасност и аргументираха, че изпускането може да доведе до постепенно натрупване на тритий – радиоактивен водороден изотоп, който не може да бъде отстранен от отпадъчните води – в морските екосистеми и хранителните вериги, процес, наречен биоакумулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

i'm

преди 9 месеца

Никаква радиоктивна вода не изхвърлят АЕЦ. Не пиши глупости! Запознай се със системата на работа на АЕЦ! Света да се обедини и вместо да налива милиарди за оръжие в украйна, да помогне с пари на Япония за да Съберат максималнто възможно колчество от радиоактивната вода и да се третира. Това е напълно възможно, а не да ми наливат пари за войни!

6

Анонимен

преди 9 месеца

Под текста е, че щом Северна Корея е против изхвърлянето на радиоактивна вода от АЕЦ Фокушима, значи тази радиоактивна вода е най-прекрасната вода на Земята и това което се случва, да се изхвърля вода, всъщност е незабравим дар за човечеството, който ще е най-хубавото нещо, което му се случва през новият двадесет и първи век!!! Хахахахахахахахахахахааххахахахахахахахахахахахахахахахахаххахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххх!!!

5

До 4

преди 9 месеца

Клопак

fallback