Снимка: архив, БГНЕС

Компанията "СпейсЕкс", собственост на американския предприемач Илон Мъск, доминира в сферата на космическите полети и е фактически монополист, съобщи в. "Уол Стрийт Джърнал".

Според публикацията частните и държавните космически компании все повече зависят от "СпейсЕкс", чиито ракети за многократна употреба изпълняват функцията на носители. Зависимостта е толкова голяма, че клиентите са принудени да се съобразяват с графика на "СпейсЕкс". Конкурентните фирми постепенно се отказват от старите ракети и не могат да осъществят голям брой изстрелвания. Това превръща "СпейсЕкс" в монополист, казва бившият офицер от военно-въздушните сили на САЩ Джон Холст.

По данни на астрофизика Джонатан Макдауъл ракетите на "СпейсЕкс" са осъществили 66 процента от всички изстрелвания в космоса от американските стартови площадки. От началото на 2023 г. компанията е осъществила 88 процента от всички изстрелвания. Към настоящия момент "СпейсЕкс" е единствената компания, изпратила астронавт на НАСА към Международната космическа станция.

Собственикът на компанията Илон Мъск е изчислил, че през 2023 г. "СпейсЕкс" ще осъществи 80 процента от всички необвързани с отбрана разполагания на спътници в орбита. Според "Дойче банк" изстрелванията през 2022 г., които не се отнасят до отбраната, се оценяват на 8 млрд. щатски долара. Според прогнозите до 2025 г. стойността ще нарасне на 13 млрд. долара.

"СпейсЕкс" е основана от Мъск през 2002 г. Компанията разработва и произвежда ракетите носители "Фалкон1", "Фалкон 9", "Фалкон Хеви", космическите кораби "Дракон", "Крю Дракон", "Старшип", спътниковата система "Старлинк".
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase