Снимка: архив, БГНЕС

Палома Руис-Пикасо, най-малкото от четирите деца на Пабло Пикасо, е назначена за управител на организацията, която се грижи за наследството на художника, контролира правата, свързани с него и творчеството му,  съобщи адвокатът им Жан-Жак Ньое пред AФП.

Тя замества на поста брат си Клод.

Палома Пикасо е дъщеря на испанския творец и френската художничка Франсоаз Жило, която почина през юни. Тя е на 74 години. Палома Пикасо е бизнесдама, модна икона и дизайнер на парфюми, аксесоари и бижута.  

Заставането на тази личност начело на най-голямото художествено наследство в света е "много важно за сферата на изкуството", коментира адвокат Ньое.

Наследството на Пикасо е обща неделима собственост на Клод и Палома Пикасо и внуците на художника - Марина Пикасо, Бернар Руиз-Пикасо, Оливие, Диана и Ричард Видмайер-Пикасо.

Тази организация държи монопола върху авторските права и правата за възпроизвеждане на творбите на Пикасо, правата върху търговските марки, както и всякакви други права, свързани с наследството. Тя издава сертификати за автентичност и се бори с фалшификатите, като редовно предприема съдебни действия.

През последните години най-голямото й постижение е възстановяването на 271 рисунки на Пикасо от бивш електротехник на художника, който твърди, че ги е получил като подарък от вдовицата му. През 2019 г., след деветгодишно производство, бившият електротехник и неговата съпруга - защитавани по това време от Ерик Дюпон-Морети, сега министър на правосъдието на Франция - са осъдени за укриване на крадени вещи на две години затвор условно.

Клод Руис-Пикасо, който е на 76 години, сам поиска да се оттегли и да остави ръководството на сестра си, посочи адвокатът. Той беше управител от 1989 г.

Петдесет години след смъртта на Пикасо, починал през април 1973 г. , интересът към творчеството му не намалява. Музеите по света, особено във Франция и Испания, са предвидили около петдесет изложби, посветени на него през тази година.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase