Виктор Бабарико. Снимка: архив, БГНЕС

Две години след като беларуският опозиционен политик Виктор Бабарико получи дълга присъда в наказателна колония, съд в Минск постанови вчера тежка присъда и за сина му Едуард, предаде ДПА.

Тридесет и три годишният син на опозиционния политик получи присъда от осем години затвор, съобщи екипът на Виктор Бабарико в "Телеграм". Информацията бе съобщена и от беларуската новинарска агенция БелТА.

Едуард Бабарико е осъден по обвинения в укриване на данъци, подкрепа, подстрекаване и организиране на масови безредици и подбуждане към социална вражда наред с други обвинения. ДПА отбелязва, че процесът не е протекъл честно и прозрачно, тъй като в съда не са били представени никакви доказателства в подкрепа на обвиненията.

Едуард Бабарико е бил осъден също да плати глоба от еквивалента на почти 2000 евро.

Прокуратурата поиска присъда от 10 години затвор, но тъй като Едуард Бабарико е прекарал вече три години в предварителния арест, прекараното в ареста време ще бъде приспаднато от присъдата му.

Едуард Бабарико бе задържан заедно с баща си през юни 2020 г. напът за избирателната комисия, където Виктор Бабарико искаше да предаде подписите, събрани за кандидатурата си за президент на предстоящите тогава избори.

Бившият банкер се считаше за един от най-силните съперници на изборите срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко. Виктор Бабарико бе осъден на 14 години затвор от Върховния съд на Беларус през юли 2021 г.

Процесът срещу него бе разкритикуван от правозащитници. Обвиненията срещу Виктор Бабарико бяха почти същите, както срещу сина му, отбелязва ДПА.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase