Снимка: архив, БГНЕС

Емблематичният пуловер на принцеса Даяна с бели и една черна овца на червен фон ще бъде предложен на търг в Ню Йорк от аукционна къща "Сотбис", съобщи Си Ен Ен.

Търгът "Модни икони" ще бъде организиран между 31 август - датата, на която през 1997 г. принцеса Даяна загина в автомобилна катастрофа в Париж, и 14 септември.

Емблематичният пуловер ще бъде предложен за продан на 7 септември - датата, на която започва Седмицата на модата в Ню Йорк. От "Сотбис" очакват за него да бъде платена сума между 50 000 и 80 000 долара.

Даяна за първи път облича пуловера през юни 1981 г., когато присъства на мач по поло с бъдещия си съпруг принц Чарлз, днес крал Чарлз Трети.

Пуловерът е изработен от малко известната по това време лондонска фирма "Уорм енд уандърфул" (Warm & Wonderful), към която заваляват поръчки, след като принцеса се появява с него на страниците на неделните вестници.

Фирмата продължава да произвежда тази щампа до 1994 г., след което отново пуска пуловера на пазара през 2020 г.
    
"Тази изключителна дреха, грижливо запазена, нашепва за грацията на принцеса Даяна, за нейния чар и усет към модата. За нас е чест да предложим този исторически пуловер на първия ни търг "Модни икони" заедно с други запомнящи се и важни в културно отношение дрехи", каза Синтия Холтън от тръжна къща "Сотбис".
(БТА, Елена Христова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase