Снимка: БГНЕС

Карлос Гон, бивш ръководител на алианса Renault-Nissan, заведе дело срещу Nissan Motor и лица, свързани с компанията, твърдейки, че е бил неправомерно свален от президентския пост през 2018 г. и е бил арестуван за предполагаеми финансови нередности. Гон, който сега се укрива в Ливан, настоява за обезщетение от над 1 милиард евро за "сериозните щети", понесени както финансово, така и върху репутацията му, пишат от "24 часа".

Бившият автомобилен директор, който създаде алианса Nissan-Renault-Mitsubishi, за да стане третият по големина производител на автомобили в света, подаде иска пред прокурора в Ливанския касационен съд. Гон живее в близкоизточната страна след грандиозното си бягство от Япония в края на 2019 г., където беше под домашен арест в очакване на съдебен процес.

Преди 3 години бившият шеф на “Нисан” избяга от Япония като на кино, скрит в калъф на музикален инструмент. Обвинен в укриване на данъци и финансови злоупотреби, бизнесменът бе пуснат под домашен арест срещу гаранция от 9 млн. долара.

Планът за бягството му бил замислен от съпругата му и осъществен от група наемници - бивши командоси от спецчастите, които се представили за оркестър, дошъл уж за концерт в луксозния дом на 65-годишния богаташ в Токио по време на вечеря. Когато започнали да прибират инструментите си, високият около 165 см Гон се пъхнал в голям калъф на музикален инструмент с двойно дъно. Той бил откаран на малко летище и отлетял с частен самолет за Турция. Оттам го прехвърлили на друг частен самолет, с който кацнал в Бейрут.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase