Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Най-малко 96 души са починали през последните няколко дни в Индия, след като някои части на страната бяха обхванати от гореща вълна, предаде Асошиейтед прес.

Смъртните случаи са регистрирани в южния щат Утар Прадеш и в източния щат Бихар, където властите предупредиха хората над 60 години, както и тези, страдащи от различни заболявания, да стоят на закрито през деня.

Всички 54 смъртни случая в Утар Прадеш са регистрирани в окръг Балия, на около 300 километра югоизточно от град Лакнау, който е столица на щата. Властите установиха, че повечето от починалите са били на възраст над 60 години и са имали предшестващи здравословни проблеми.

Поради сериозността на ситуацията молбите за отпуск на медицинския персонал в Балия са отменени и се осигуряват допълнителни болнични легла в спешното отделение.

Вчера максималната температура в окръга е била 43 градуса по Целзий, което надхвърля с пет градуса обичайната средна стойност. Относителната влажност на въздуха е била 25 %, което засилва ефекта от горещините.

Министърът на здравеопазването на щата заяви, че е започнало разследване на причината за смъртта на толкова много хора в Балия.

През последните два дни в източната част на Бихар са регистрирани 42 смъртни случая, свързани с жегите. Тридесет и пет тях са настъпили в две болници в град Патна, който е столица на щата.

Максималната температура, регистрирана в събота в Патна, е била 44,7 по Целзий.

Април, май и юни обикновено са най-горещите месеци в по-голямата част от Индия, преди мусонните дъждове да доведат до захлаждане, но през последното десетилетие температурите са повишили значително, отбелязва АП.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 месеца

При милиард и половина население,не знам защо въобще се споменава,на затоплистка пропаганда прилича.Там от мръсотия умират милиони на ден!

1

Анонимен

преди 10 месеца

ко стана с наводнените бг села? турция помогна ли?? урсула и съюзниците помогнаха ли, a???

fallback