Снимка: архив, БГНЕС

Една трета от младите мъже в Германия намират за приемливо използването на насилие срещу жени, според ново проучване, предизвикало възмущение сред активистите за равенство между половете, съобщава Си Ен Ен.

Проучването е поръчано от детската благотворителна организация „План интернешънъл Джърмъни“ (Plan International Germany). Констатациите са публикувани в регионалния вестник „Вестдойче алгемайне цайтунг“.

Група от 1000 мъже и 1000 жени на възраст 18-35 години от цяла Германия са били помолени да дадат мнението си за това какво е мъжественост за проведеното онлайн проучване.

34 на сто от мъжете от тази възрастова група са признали, че са проявявали насилие към партньорката си в миналото, за да „внушат уважение към себе си“. 33 процента са казали, че смятат, че е приемливо, ако „без да искат, замахват“ от време на време при спор с партньорката им.

Анализирайки отношението към обвиняване на жертвата и двойните стандарти, проучването установява, че 50% от мъжете не биха искали връзка с жена, която е имала много сексуални партньори, а 20% от интервюираните жени са съгласни с това схващане.

Проучването установи също, че очакванията на мъжете и жените в рамките на една връзка се различават значително.

Малко над половината от мъжете – 52%, искат връзка по модела „глава на семейство-домакиня“, където те печелят повечето пари за домакинството, а грижите за децата и домакинските задачи са предимно за жената.

Над две трети от интервюираните жени не са съгласни, като искат равни партньорства и споделено вземане на решения.

Малко под половината от анкетираните – 48%, изразяват неприязън към публичните прояви на хомосексуалност, като казват, че се чувстват „обезпокоени“ от това.

Германска група, наречена Федерална организация за равенство, написа в „Туитър“ че констатациите са „шокиращи“.

„Според проучване на „План интернешънъл Джърмани“ всеки трети млад германец намира насилието срещу жени за „приемливо“. Това спешно трябва да се промени!“

Карстен Каснер от „Федерал форум мен“ – организация, която се застъпва за равенство между половете, също призова за промяна, като каза: „Фактът, че една трета от анкетираните мъже омаловажават физическото насилие срещу жени, е сигнал за проблем.“

Според данни на Федералната криминална полиция на Германия през 2021 г. 115 000 жени в Германия са били жертва на насилие от партньор.

Германия има едно от най-високите нива на убийства на жени в Европа – проблем, който се изостри по време на пандемията от коронавирус, по данни на криминалната полиция, посочва Си Ен Ен.
(БТА, Петя Гергова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase