Снимка: архив, БГНЕС

България ще помага на Риши Сунак да спре нелегалната имиграция - под това заглавие вестник „Таймс“ информира за подготвяно ново сътрудничество между Лондон и София за справяне с трафикантите на хора.

Великобритания се насочва към България и Турция в усилията си да се справи с кризата с малките лодки през Ламанша, като Риши Сунак ще призове в Молдова европейските лидери на срещата на Европейската политическа общност да превърнат нелегалната имиграция в свой основен приоритет, пише „Таймс“, цитиран от кореспондента на БНР.

Повече от 1 000 000 сирийски и афганистански бежанци обмислят да напуснат Турция тази година след земетресението през февруари и възобновяването на депортирането в Афганистан, според министерството на вътрешните работи. Очаква се повечето от тях да се опитат да пътуват до Западна Европа, включително Великобритания.

Граничните сили също са получили доказателства, че Турция се е превърнала в основен център за производство на лодки, използвани от трафиканти на хора, превозващи мигранти през Ламанша, съобщава “Таймс“. До момента тези лодки са се произвеждали основно в Китай.

Сунак ще обяви в Кишинев ново партньорство с България за засилване на обмена на разузнавателна информация между Националната агенция срещу престъпността и българската полиция за организираните престъпни групи, които прехвърлят контрабандно оборудване за лодки и хора през границата.

Вестникът отбелязва, че България се превърна в ключов пункт за влизане в ЕС както за банди, докарващи лодки и двигатели от Турция, така и за мигранти след мерките срещу преминаването на Егейско море в Гърция. От "Даунинг стрийт" заявиха, че новото споразумение ще помогне на България да "унищожи бизнес модела" на престъпниците.

“Таймс“ посочва, че българската гранична полиция е предотвратила 11 000 нелегални влизания през границата с Турция от януари насам, което е с 40% повече спрямо същия период на миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase