Снимка: БГНЕС
fallback

Няма пострадали български военнослужещи от националния военен контингент, участващ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Към момента не са установени преки заплахи за тях, предаде БНТ.

Те продължават да изпълняват успешно своите задачи, съгласно поетите ангажименти от Република България, оперативните планове и стандартните оперативни процедури на операцията.

Във връзка с протестните демонстрации и ескалацията на социалното напрежение през последните дни в Косово, Стабилизиращите сили на НАТО изпълняват задачи по осигуряване на реда и сигурността в района на Северно Косово, в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Към настоящия момент до 35 български военнослужещи участват в операцията на НАТО в Косово, като изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 11 месеца

В нашите села Косово и Метохия се говори български диалект, какъвто не се среща никъде другаде. Счита се, че това е говорът на българите, избягали в миналото от територията на днешната Република Косово.

11

Не забравяйте, че

преди 11 месеца

в Република Косово има и етнически българи. Повечето от тях в миналото са били принудени да приемат исляма, а онези, които не са били съгласни да променят религията си са се преселили но изток. На наша територия, близо до западната ни граница има две села - Косово и Метохия, наречени така по името на областите, от които са дошли навремето бежанците, които са ги създали. Село Метохия е възникнало през 18 в., а за село Косово има сведения в данъчни регистри още от края на 14-и -началото на 15-и в.

10

Анонимен

преди 11 месеца

""Нито т.н. Косово, нито Сърбия са в НАТО, кво търсят краварските слуги там!?" - Бе то и Украйна не е в ОНД. Какво търсят сибирските алкохолици там?" ......................е, как ти разгажем десетилетия международни договори в един пост!? Нека просто те наричаме евроатлантически гей, за напред!

fallback