Снимка: БГНЕС

Очаква се търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г., като достигне рекордните 102 милиона барела. Това посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".

Прогнозира се, че търсенето ще надвиши предлагането с почти 2 милиона барела на ден през втората половина на годината.

МАЕ отчита, че възстановяването на Китай след премахването на ограниченията поради COVID-19 е надхвърлило очакванията и търсенето е достигнало рекордните 16 милиона барела на ден през март.

Очаква се страната, която е най-големият вносител на петрол в света, да осигури почти 60% от растежа на глобалното търсене през 2023 г., като заедно с Индия и Близкия изток компенсира слабото търсене в развитите страни.

Агенцията посочва, че въпреки заявката си да намали добива на суров петрол с 500 000 барела на ден, Русия може да увеличи производството, "за да компенсира пропуснатите приходи".

МАЕ прогнозира, че Съединените щати и Бразилия ще доведат до скромен ръст на доставките на петрол от 1,2 милиона барела на ден за годината. Причината е, че съкращенията на ОПЕК+, договорени през април, означават, че добивът на петрол от ОПЕК+ ще спадне с 850 000 барела на ден в периода между април и декември. Предлагането извън ОПЕК пък ще нарасне със 710 000 барела на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase