Снимка: архив, БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно присъствие на руската наемническа групировка "Вагнер" в Судан, където суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа водят в продължение вече на десет дни ожесточени боеве, отнели живота на стотици хора, предаде Франс прес.

"Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер", в Судан," каза Блинкън на съвместна пресконференция с кенийския си колега Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия изток.

„От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите приятели в Близкия изток, както и Русия и други, които подкрепят едната или другата страна“, каза министърът на външните работи на Кения.

„Сега не е моментът за вземане на страна в конфликта“, каза той, като помоли „външните сили да оставят Судан на мира“. Мутуа не посочи конкретна страна.

От своя страна Блинкън отбеляза, че групировката "Вагнер", която действа в Мали и Централноафриканската република (ЦАР), носи там, "където отиде, само смърт и разрушения".
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase