Снимка: БГНЕС

Съединените щати завършиха евакуацията на служителите от посолството си в Судан, заяви американският Държавен департамент, цитиран от ДПА.

Евакуацията бе предприета поради бушуващите в Судан сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа, предава БТА.

Всички служители на посолството и техните семейства са евакуирани от Хартум, се казва в изявление на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че работата на американското посолство е временно спряна.

Още по темата
"Да преустанови работата на някое от нашите посолства е винаги трудно решение, но сигурността на нашите служители е моя първа отговорност", изтъкна Блинкън. Държавният секретар поясни, че решението е взето във връзка "със сериозните и растящи рискове" от конфликта между армията и Силите за бърза подкрепа.

Блинкън каза още, че САЩ и занапред ще помагат на американците в Судан да планират сигурността си.

Евакуацията на служителите на американското посолство в Судан бе извършена по заповед на президента на САЩ Джо Байдън, отбелязва "Франс прес".

"Днес по мое нареждане американската армия извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители", заяви Байдън снощи, като призова за незабавно прекратяване на огъня между страните в конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase