Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Исландия разрешава за първи път на американски ядрени подводници да навлизат в крайбрежието й, за да попълват запасите си, с което улеснява засилването на наблюдението в Северния Атлантически океан - зона на контакт с руски подводници, предаде Франс прес.

Въпреки че е член на НАТО, малката островна държава досега отказваше подобен достъп, тъй като е против ядрената енергия и оръжия.

"Това решение на министерството на външните работи е част от политиката на исландското правителство в подкрепа на наблюдението и способността за реагиране на съюзниците в Северния Атлантик", отбелязва в изявление правителството.

Попълването на запасите обаче няма да се извършва в пристанищата, а "на няколко километра от брега". Друго условие, което поставя Рейкявик, е подводниците да не носят ядрени оръжия.

"Първата подводница ще пристигне в близко бъдеще", заяви исландското правителство.

Районът на Атлантическия океан около Исландия е известен като стратегическа зона за подводниците - руските, идващи от Баренцово море, и западните, които идват от Северно море или от САЩ.

Исландия, която има население от около 370 000 души, е една от страните, основали НАТО през 1949 г. Тя обаче няма армия, а само подразделение за брегова охрана.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Питам само

преди 1 година

Че то там може да влезе и руското ядрено торпедо, с вечния двигател и със заряд за унищожение на половината Кравария.... Ко прайм тогава, а Usa пръдльовци? Те се изпонасраха от едно руско Су в Черно море, ами сега?

8

Хит лев

преди 1 година

Всички помагат на краварите да снабдяват нацистите. А когато тях ги газираха - било лошо. Не ги оправиха тогава - 70 години сринаха света и деморализираха населението на всички държави с пропаганда. Портошиха Либия, Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, Венецуела и т.н , дестабилизираха всички континенти и само сочат с пръст, че другите били лоши. И едно стадо върви след тях с ключовете за ръждясалото БМВ и им вярва

7

Striker

преди 1 година

Евала на Исландия! М у н ьо Крадев, къде си, к.р.в. да видиш дори Исландия какво прави за съюза?! Не Румъния, дори Исландия, Македония кой още е по-добър съюзник в НАТО от нас. Докато тоя чорап е на власт, ще ни се смеят.

fallback