Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Германското правителство призовава ЕС да наложи санкции на руската ядрена индустрия, тъй като войната в Украйна продължава, съобщи ДПА.

Очевидно е, че Русия умишлено използва зависимостите в енергийния сектор като средство за оказване на натиск, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

"Затова сега германското правителство се изказа пред Европейската комисия в полза на включването на гражданския ядрен сектор. Това трябва да бъде част от следващия пакет от санкции."

Наред с други области на дейност, Русия доставя уран за ядрени горивни пръти и съхранява радиоактивни отпадъци на своя територия.

Необходимо е целият ЕС да стане по-независим от Русия, заяви Хабек.

"Вече сме изминали дълъг път в много области, включително в областта на енергетиката. Ядреният сектор все още е отворен", каза той. Според него е неоправдано, че този сектор все още се третира преференциално.

"Ядрените технологии са изключително чувствителна област и Русия вече не може да бъде считана за надежден партньор тук."

Хабек добави, че ще са необходими преходни периоди. "Но е важно да започнем и да не се отказваме от решителни действия и в тази област", подчерта той.

Хабек призова за пръв път за санкции срещу страните, които получават уран от Русия въпреки войната, след посещение в Киев в началото на април, припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 1 година

България ЩЕ затвори АЕЦ Козлодуй, защото СТЕ про'стаци дет гласуват да слугуват на ЕС. Факт. Тиквата ВИ го каза, че про'с'таци като вас заслужават да бъдат мачкани.

39

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 47 При наличие на 12 мегавата мощности за русофилите най-решаващи си остават мизерните два мегавата на любимата им съвеЦка АЕЦ Козлодуй. Ако не са те и всички ще измрем като xлeбарки.

38

Анонимен

преди 1 година

Румен Радев да пали самолета и да отива да накаже германците че искат ядрени санкции срещу свещената крава Русия.

fallback