Снимка: БГНЕС

Очаква се тази година около 7 милиона руснаци да посетят Турция, което повече от 5,5-те милиона през 2022 г. Броят на туристите ще нарасне, тъй като се планират повече полети между двете страни, съобщи „Хюриет”.

Според доклад на ekonomim.com през този летен сезон всеки ден ще се осъществяват около 171 полета от Русия до Турция.

Туроператорите, сред които Coral, Anex, Pegas, Fun&Sun, Intourist, Tez Tour и Biblio-Globus, организират тези полети с няколко авиокомпании, като Turkish Airlines, Southwind, Northwind, Azur, Pegasus, Aeroflot и Corendon.

"Всяка седмица ще има между 1150 и 1200 полета, като 750 от тях ще бъдат осъществени от руски авиокомпании, а 400 полета ще бъдат осъществени от турски компании", казва Дмитрий Горин, заместник-председател на Руския съюз на туристическата индустрия.

Основните дестинации на полетите от Русия ще бъдат Истанбул, Анталия, провинция Измир и курортните градове Бодрум и Даламан.

Миналото лято между Русия и Турция бяха осъществени между 750 и 850 полета.

През първите два месеца на 2023 г. повече от 500 000 руснаци са пътували до Турция, което представлява 13% от всички чуждестранни туристи, пристигнали в страната, сочат данни на турското Министерство на туризма и културата.

През януари-февруари миналата година в Турция са почивали 246 000 руснаци.

Основна дестинация - Анталия

През периода януари-март в Анталия, на средиземноморското крайбрежие, са пристигнали по въздух близо 780 000 чуждестранни туристи, като руснаците са на първо място в списъка на чуждестранните посетители. Над 213 000 руснаци са посетили града през първите три месеца, следвани от германците - 169 000 и британците - 89 000.

Пристигналите чуждестранни туристи в Анталия са се увеличили с 55% в сравнение с януари-март 2022 г.

Само през март чуждестранните туристически посещения са се увеличили с 54% спрямо предходната година до 348 000.

Туристическата активност вероятно ще бъде по-бавна през април и май, каза Каан Кашиф Кавалоглу, президент на Средиземноморската асоциация на туристическите хотелиери (AKTOB). "През следващите месеци обаче очакваме да се повиши търсенето от основните пазари на туристически източници в Европа", каза той.

Според Кавалоглу през първите три месеца туристическият поток от Германия и Великобритания е нараснал с около 50 %.

"Очакваме промяната в търсенето от страна на британските семейства към ол инклузив ваканционни пакети да продължи поради високата инфлация", каза той.

Кавалоглу отбеляза, че увеличението на броя на руските туристи е 146%. "Но не очакваме тази тенденция да се запази през цялата година".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase