Снимка: архив, БГНЕС

Крал Чарлз Трети за пръв път даде знак, че подкрепя проучване на връзките на британската монархия с робството, след като документ показа, че негов предшественик е имал дял в компания за търговия с роби, съобщи говорител на Бъкингамския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението е в отговор на статия във в. „Гардиън“, която разкри документ, показал, че заместник-губернаторът на търгуващата с роби Кралска африканска компания през 1689 г. е прехвърлил 1000 паунда акции от бизнеса на крал Уилям Трети.

Вестникът съобщи за документа като част от поредица материали, посветени на кралското богатство и финанси, както и на връзките на монархията с робството.

Чарлз и по-големият му син Уилям изразиха съжаление във връзка с робството, но не са признали връзките на короната с тази търговия.

На церемония по повод превръщането на остров Барбадос в република преди две години Чарлз говори за робството като за „най-мрачните дни от нашето минало и за ужасяващата му жестокост, която завинаги опетнява нашата история“. Английски заселници са използвали африкански роби, за да превърнат острова в богата захарна колония.

Очаква се проучването, което е спонсорирано и от университета в Манчестър, да приключи през 2026 г.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase