Снимка: архив, БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се нуждае от радикална реформа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Редът, който ограничава съдбата на човечеството до решенията на пет държави, не е устойчив, посочи турският президент и призова за "всеобхватна" реформа на Съвета за сигурност на ООН, информира телевизия ТРТ.

Сегашният ред, който ограничава съдбата на човечеството между решенията на пет държави, не е устойчив. Има спешна нужда Съветът за сигурност на ООН да бъде реформиран цялостно, каза Ердоган снощи на вечеря ифтар, организирана за чуждестранни посланици и дипломати в Анкара.

Турският лидер и преди е заявявал многократно необходимостта от реформиране на системата на ООН с думите, че "светът е по-голям от петте", визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция), които имат право на вето и могат да блокират всяко решение, ако пожелаят.

Основните тези на Ердоган за необходимостта от реформиране на ООН са изложени в книгата му от септември 2021 г. "Един по-справедлив свят е възможен". В нея президентът обръща внимание на глобалните политически предизвикателства: миграционната криза, международния тероризъм, ислямофобията, дискриминацията и двойните стандарти. Той казва, че Турция ще продължи да полага усилия за реформиране на ООН, "докато не бъде създадена система, в която властта е за този, който е прав, а не обратното - властта да е у този, който е силен".
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase