Снимка: БГНЕС

Популярността на френския президент Еманюел Макрон се е сринала до най-ниското ниво от дните на протестите на "жълтите жилетки" през 2019 г., показва допитване на фона на нарастващото противопоставяне на усилията му за повишаване на пенсионната възраст, пише Bloomberg.

Допитването на института Ifop за вестник Journal du Dimanche показва, че 28% от анкетираните са доволни от представянето на Макрон, спад с 4 пункта спрямо месец по-рано, съобщава изданието. Одобрението за премиера Елизабет Борн е останало непроменено на 29%.

Борн прокара предложението за пенсионната реформа в четвъртък без гласуване в парламента, след като стана ясно, че правителството не може да събере достатъчно подкрепа от депутатите. Сега тя ще трябва да се справя с вотове на недоверие в парламента в понеделник. Ако те са успешни, пенсионният закон ще бъде обезсилен и Борн ще трябва да подаде оставка.

Профсъюзите обещават да продължат стачките срещу закона, а протестиращи планират национални действия в четвъртък. По-малки демонстрации бяха организирани в цялата страна този уикенд.

От декември популярността на Макрон намалява с осем пункта, съобщава JDD. Ifop е изследвала 1928 души онлайн и по телефона от 9 до 16 март, деня, когато правителството прокара предложението за пенсионната реформа.

Междувременно френският министър на финансите Брюно льо Мер коментира, че Франция ще продължи с реформирането на пенсионната система въпреки уличните протести и вотовете на недоверие, планирани за понеделник.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase