Китайският президент Си Дзинпин поема за трети път поста в рамките на петгодишен мандат, което е без прецедент в новата история на Китай.

В гласуването участваха 2952-ма делегати от Общокитайското събрание на народните представители. 69-годишният Си е напът да остане на власт пожизнено, отбеляза Асошиейтед прес. Той е преизбран начело и на Централния военен съвет, който ръководи китайската армия. Сред държавните глави по света, поздравили Си Цзинпин за преизбирането му, е руският президент Владимир Путин, който в телеграмата си го нарече "скъп приятел"., предаде Bulgaria ON AIR 

След управлението на вожда Мао Дзедун миналия век всички президенти на Китай са имали по два мандата. Правилото обаче беше променено през 2018 г. Си идва на власт в края на 2012 г. Наблюдателите отбелязват, че утвърждаването му начело на страната се свързва с потискане на гражданското общество. Десетки активисти за човешки права бяха хвърлени в затвора.

Като други предизвикателства се сочат икономиката, която е на забавен ход, напрежението в отношенията със САЩ и въпросът за Тайван, който Пекин продължава да счита за част от своя суверенитет. Темата се изостри с визитата на острова миналото лято на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси. Китай отвърна тогава с най-мащабните в историята си военни маневри около Тайван.

За да очертаят картината на предизвикателствата, икономическите анализатори се позовават на данни, според които БВП на втората икономика в света се покачи през 2022 г. едва с 3% заради санитарните ограничения в Ковид пандемията и кризата с недвижимите имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase