Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди подобрения на инфраструктурата и разрастване на земеделските земи с цел увеличаване производството на храни, съобщава "Ройтерс".

Мерките идват на фона на предупреждения за предстояща продоволствена криза в страната.

По време на седмото разширено пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Работническа партия Ким даде указания за обновяване на напоителните системи, изграждане на модерна селскостопанска техника и създаване на повече обработваема земя.

На срещата, започнала в неделя, беше обсъдена "наложителната" необходимост от подобряване на селскостопанския сектор.

Южна Корея предупреди за изостряща се продоволствена криза в изолирания Север, включително и за скорошен скок на смъртните случаи от глад в някои региони.

Още по темата
Икономиката на Северна Корея е засегната от наводнения и тайфуни, санкции заради нейните ядрени и ракетни програми и рязък спад в търговията с Китай заради затварянето на граници и въвеждането на локдауни вследствие на пандемията от COVID-19.

Агенцията за развитие на селските райони на Южна Корея изчисли, че миналата година производството на селскостопански култури в Северна Корея е намаляло с близо 4% спрямо 2021 г. заради проливните летни дъждове и други икономически фактори.

Ким изложи планове и конкретни задачи за изграждане на "богати и високоцивилизовани социалистически селски общности с напреднали технологии и модерна цивилизация", съобщи официалната новинарска агенция KCNA.

Севернокорейският лидер е разпоредил реконструкция на напоителната система, за да се справи с изменението на климата, производство на ефективни селскостопански машини за модернизиране на производството и рекултивация на земи за разширяване на земеделските площи.

Липсата на подходяща селскостопанска инфраструктура, техника и консумативи, като торове и гориво, направиха Северна Корея по-уязвима на природни бедствия, посочват експерти.

Въпреки че планинската страна се опитва да разшири обработваемата си земя чрез рекултивация на площи по западното крайбрежие от 1980 г. насам, предишните ѝ усилия не сполучиха отчасти поради лошо инженерство и поддръжка.

При управлението на Ким проектите за рекултивация имаха относително по-голям успех, но заради бавния напредък по отношение на превръщането на крайбрежните площи в плодородна земеделска земя те не спомогнаха особено за облекчаване на недостига на храна, отчете в края на 2021 г. базираният в САЩ проект 38 North.

"Държавните медии (на КНДР - б.р.) съобщават, че са поставени нови цели и планове за действие, но не виждам нищо ново, тъй като всички елементи, включително напояването и рекултивацията, вече са били повдигнати преди", отбеляза Лим Юл-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета "Куюгнам" в Южна Корея.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, също отбеляза, че докладът не предлага нови идеи или възможна промяна в политиката за зърно, на която според Южна Корея се дължи недостигът на храна.

KCNA съобщи, че Ким е подчертал необходимостта от затягане на дисциплината при прилагането на икономическия план, предупреждавайки срещу "практики за отслабване на организационната и изпълнителната власт на кабинета", и е наредил "да бъде проверена работната ефективност" на всички партийни структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase