Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Румъния е внесла храни на обща стойност над 12 млрд. евро през първите 11 месеца на 2022 г., което е с 30,6 процента повече от същия период на предходната година, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от информационния сайт Зиаре.

Oще по темата
През въпросния период вносът от Украйна се е увеличил осем пъти и половина, като е съставлявал около 8 процента от общата стойност, посочва Зиаре и публикува обяснения на министъра на земеделието Петре Дая как се е стигнало до това Румъния да получава храни от страна, засегната от война.

"Това е проблем на момента, породен от тези конфликти, които всички познаваме и които създадоха цяла поредица от проблеми. Това навлизане на продукти и зърнени култури от Украйна разстрои румънския пазар“, каза министърът пред телевизия Антена 3.

Той призна, че с навлизането на продукти на по-ниска цена и блокирането на съществуващи търговски коридори румънският пазар се е изкривил в ущърб на румънските производители.

Министърът съобщи, че въз основа на представените данни Румъния заедно с пет други страни е поискала от Европейската комисия да се намеси, за да бъдат подпомогнати румънските земеделци.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Това зърно

преди 1 година

Дали наистина е украинско? Една жена на пазара казваше, че американци са изкупили много земя там. Това зърно с отровите може да е американско с украински произход. А в Африка каква цена ще му вземат? Европа плаща повече и не гледа качеството.

24

Petar

преди 1 година

Украина е долна и лъжлива наци ,но Русия ще я превъспита.

23

Анонимен

преди 1 година

Не може да бъде! Нали украинците щяха да хранят гладуващите в Еритрея и Судан! И по нашите телевизии плакаха за африканците и хулиха руснаците.

fallback